Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Η Άνδρος παίρνει στα χέρια της το θέμα των πυρκαγιών

Την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, 5η Ιουνίου,  μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στην Άνδρο έφερε στο προσκήνιο την πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών. Η Άνδρος κατέχει την θλιβερή πρωτιά στις πυρκαγιές σε όλες τις Κυκλάδες, ενώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 40% του νησιού έχει καεί τα τελευταία 30 χρόνια, με το 20% να έχει καεί επανειλημμένα.


Σταθμοί μας ήταν η Χώρα, το Μπατσί, το Γαύριο και το Κόρθι, όπου οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν σχετικό ενημερωτικό υλικό και να συζητήσουν για το καυτό θέμα των δασικών πυρκαγιών. Διανείμαμε το υλικό ευαισθητοποίησης της εκστρατείας σε καταστήματα, τουριστικά πρακτορεία, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, σε τουριστικά καταλύματα, στα πλοία της γραμμής Ραφήνα-Άνδρος και σε δημόσιες υπηρεσίες.
Μαζί μας ήταν ενεργοί και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Κορθίου, Οπίσω Μέρους, Μεσαριάς, Χώρας και Γαυρίου, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες με την βοήθεια των δασκάλων τους, πραγματοποίησαν έρευνα συλλέγοντας 500 ερωτηματολόγια από όλο το νησί για τις δασικές πυρκαγιές. Τα αρχικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τους μικρούς μας φίλους σε ειδικές κατασκευές με γραφήματα, ζωγραφιές και συνθήματα. 
 
Η κοινή εκστρατεία για τις δασικές πυρκαγιές στο νησί θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με ειδικές θεματικές ενότητες ενημέρωσης των πολιτών της Άνδρου για την πρόληψη σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού.
Σύμμαχοι στην εκστρατεία βρίσκονται μαζί με το WWF Ελλάς πολλοί τοπικοί φορείς και οργανώσεις: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιου Άνδρου, το Δασονομείο Άνδρου, ο Δήμος Άνδρου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου.
Το σύνθημα μας: «Η φωτιά δεν παίζει… Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου!»
Όλο το υλικό της εκστρατείας μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε στο www.wwf.gr/andros.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου