Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

"Εξοικονομώ καναλώνοντας"


 Το ΚΠΕ Κορθίου, στο πλαίσιο των δράσεων δια Βίου Μάθησης για ενήλικες, θα διοργανώσει ημερίδα με θέμα: « Εξοικονομώ καταναλώνοντας : πριν και μετά τις αγορές μας», την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, στο Κινηματοθέατρο Χώρας Άνδρου.
Η παραπάνω ημερίδα είναι η δεύτερη της σειράς ημερίδων που υλοποιούνται την τρέχουσα σχολική χρονιά στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας « Οικιακή Οικονομία και Οικολογική συνείδηση σε εποχή Κρίσης».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


 17.30-18.00      Προσέλευση συμμετεχόντων-Εγγραφές-Χαιρετισμοί

18.00-18.30      «Καταναλωτικές συνήθειες»
                            Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος-Περιβαλλοντολόγος ( μέλος του
                            Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου).

18.30-18.45      Διάλειμμα

18.45-19.15      «Κόστος διαχείρισης απορριμμάτων»,
                           Βαγγέλης Στογιάννης, Γεωπόνος, μέλος της Πρωτοβουλίας
                           Συνεννόησης για τη Διαχείριση απορριμμάτων.

19.15-19.30      Ερωτήσεις-Συζήτηση

19.30-20.30      «Εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού»
                            Μπουρούτη Σοφία - Οικιακά.      

20.30-21.30      Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ωκεανοί πλαστικού»
                           (Oceans of plastic), με θέμα τις πλανητικές επιπτώσεις της
                           (κατά)χρησης  πλαστικών συσκευασιών.

Θέμα εισήγησης: Καταναλωτικές συνήθειες
Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος - Περιβαλλοντολόγος (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου)
 
Ο κ. Αλέξανδρος Μαβής Βιοτεχνολόγος- Περιβαλλοντολόγος (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου) μίλησε για τις καταναλωτικές συνήθειες της κοινωνίας μας. Έκανε μια Ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στην παραγωγή των τοπικών προϊόντων και για το πόσο μεγαλώνει η απόσταση σήμερα ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση σε σχέση με το παρελθόν. Οι μεσάζοντες πλέον είναι απαραίτητοι και η διαφήμιση γίνεται καθοριστικός παράγοντας για τα κριτήρια του καταναλωτισμού. Τα κριτήρια του καταναλωτή αμβλύνονται και από την αγορά της γειτονιάς ο κόσμος στρέφεται στο Super Market. Οι συσκευασίες γίνονται πολυπλοκότερες και όλα αυτά οφείλονται στην επιστήμη του Marketing. Ο κ. Μαβής αναφέρθηκε στο ρόλο της διαφήμισης και με ποιους τρόπους επηρεάζει τα καταναλωτικά πρότυπα και έκανε μια αναφορά στην οικονομία ως αφορμή επαναπροσδιορισμού. Έθεσε μερικά ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές μας ανάγκες, τη σχέση της ποιότητας και της ποσότητας κατά πόσο χρειαζόμαστε ένα προϊόν κλπ. Μίλησε για το σύγχρονο μοντέλο αγοράς και τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, για το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο fair trade και έθεσε μερικά παραδείγματα ώστε να ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Θέμα εισήγησης: Κόστος διαχείρισης απορριμμάτων
  Βαγγέλης Στογιάννης, Γεωπόνος, μέλος της Πρωτοβουλίας  Συνεννόησης για τη Διαχείριση απορριμμάτων.


Ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων παρουσιάζει πολλά προβλήματα, το σημαντικότερο των οποίων εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη διάθεσή τους σε παράνομες χωματερές, ρέματα, κλπ., δημιουργώντας σοβαρό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Η ανάγκη ενός στοιχειώδους σχεδιασμού ο οποίος να μην αναπαράγει τα προβλήματα και τα μελανά σημεία της υφιστάμενης κατάστασης κρίνεται αναγκαίος. Η λεγόμενη «πράσινη πρόταση» εμφάνισε προβληματικά στοιχεία και «γκρίζες» περιοχές με συγκεκριμένα όρια εφαρμογής.
            Έτσι λοιπόν, στον αντίποδά της, η πρόταση για Αποκεντρωμένη Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, με πεδίο εφαρμογής τους μεγάλους δήμους ή ομάδες γειτονικών δήμων  που συγκροτούν ενιαία διαχειριστική ενότητα, αποτελεί εναλλακτική αντίληψη για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων και απαραίτητη προϋπόθεση μιας οικονομικής και φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης σε όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

 Εργαστήριο: Παρασκευής σαπουνιού
 Μπουρούτη Σοφία - Οικιακά.      

Υλικά:
1kg υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα)
5 kg νερό
7 kg ελαιόλαδο

Βάζουμε σε δυο χωριστά μεταλλικά δοχεία το ελαιόλαδο και την καυστική σόδα με το νερό. Μέρος του λαδιού μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο λάδι όπως καρύδας ή φοίνικα.
Βάζουμε στο μεταλλικό δοχείο την καυστική σόδα και το νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη πλατιά σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η καυστική σόδα. Έπειτα ρίχνουμε λίγο, λίγο το νερό με την καυστική σόδα μέσα στο δοχείο με το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτό σαν μέλι και να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου. Στη συνέχεια αδειάζουμε το υλικό μέσα σε ένα ξύλινο πλαίσιο (καλούπι) και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα και το κόβουμε σε κομμάτια (πλάκες) σαπουνιού αφού στερεοποιηθεί. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά και είναι έτοιμο για χρήση. Μέσα στο μείγμα μπορούμε να βάλουμε και λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια για άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου